Elhallgatott álláspontok, újságírói jogsértések, fehér és fekete kalapos gyorstüzelő cowboyok.

Szcientológia -- Média

Szcientológia -- Média

Index.hu: "Hajózásra alkalmatlan volt a Hableány"! ... De a cikkből kiderül, hogy ez nem is biztos

2019. július 31. - langelaszlo

Egy szomorú példa arra, hogy egy forró témánál mit jelent a kattintásvadász cím, amely keményen egy negatív tényt állít - és kész. Aztán a cikkből kiderül, hogy ez csak az egyik fél véleménye, a másik ezt cáfolja.

De egy címlapon szereplő sornak sokkal nagyobb az ereje.

https://index.hu/belfold/2019/07/31/hableany_baleset_viking_sigyn_kapitany_szakertoi_velemeny/

A cikket Pintér Luca írta, és a főszerkesztő elfogadta. A cikkből persze kiderül, hogy egy szakértő állítja ezt, de a Hableány tulajdonosa cáfolja az állítást. A cikk bemutatja mind a két felet helyesen.

De a vastaggal kiemelt, főoldalon szereplő cím mit mond pontosan? Sokan csak ezt olvassák el! Mi marad meg az olvasóban, aki ezt az Index.hu főoldalán látja? Hiszen ez egy kiemelt cím, egy tényállítás, hogy "alkalmatlan volt a hajózásra". Az Index.hu ezt állítja az elsüllyedt hajóról, a hajón elhunyt kapitányról és matrózról és a tulajdonos cégről.

A magyar sajtó szégyene, hogy ezt a címet átvette a többi média is: HVG, 24.hu, napi.hu, 444.hu, magyarhirlap.hu, ujszo.com, stb. stb.

Korrektek: a Blikk.hu kérdőjelbe helyezte ezt, ez már korrekt(ebb). Néhány más média is pontosabban fogalmaz: hirklikk.hu, atv.hu, borsonline.hu.

Mit mond erről a szakmai iránymutatás, az Újságírói etikai kódex?

4. § Valósághű tájékoztatás és lelkiismeretesség

4.1. Az újságíró és szerkesztő írásban, online alkotásban, műsorban szándékosan vagy gondatlanságból valótlanságot nem állíthat, köteles a tényeket és adatokat az adott helyzetben elvárható gondossággal ellenőrizni.

Érdemes ilyen szűrővel is vizsgálni a Szcientológiáról szóló "objektív" tájékoztatásokat.

 

indexhuhableany.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szcientologia-media.blog.hu/api/trackback/id/tr7114988528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása