Elhallgatott álláspontok, újságírói jogsértések, fehér és fekete kalapos gyorstüzelő cowboyok.

Szcientológia -- Média

Szcientológia -- Média

Vallási cimkézés a 24.hu -nál: "Frankfurti gázolás: orthodox keresztény a tettes"

2019. július 31. - langelaszlo

Egy remek példa a szükségtelen negatív vallási címkézésre:

https://24.hu/kulfold/2019/07/30/frankfurt-tettes-vonat-pszhichiatria/

Frankfurti gázolás: orthodox keresztény a tettes

24kepernyokep_2019-07-31_10-08-17.jpg

 

Mi köze a bűncselekménnyel gyanúsított ember vallásának a hírhez?

Pontosan semmi!

A cikk címe alkalmas arra, hogy a hallgatóság egy ilyen gyilkosságot összeköthessen egy vallással, az orthodox keresztényekkel. És mivel az illető nem azért követte el a cselekedetet, mert orthodox keresztény, tehát nincs ok-okozati összefüggés, ezért a 24.hu újságírója és főszerkesztője szükségtelenül tette közzé valaki vallását és teremtett negatív hírértéket a vallásnak, amire semmi szükség sem volt.

Miért problémás ez?

Újságírói etikai kódex:

2.1.1. Az újságírónak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat. Nem kelthet gyűlöletet, nem szólíthat fel rasszista megkülönböztetésre népek, nemzetek, nemzetiségek ellen. Vallása, felekezeti hovatartozása, neme, testi, szellemi vagy lelki állapota, mássága, életkora, életmódbeli, életviteli különbözősége miatt senkit sem becsmérelhet, nem terjeszthet senkiről rágalmakat.

Nyilván azért tették ezt, mert ez a cikknek "ízt" ad, érdekesebbé, izgalmasabbá teszi. De ez nem menti föl őket: nem szabad a vallást hozzákapcsolni a negatív hírekhez, ha semmi köze nem volt az illető vallásának a cselekményhez.

Továbbá Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy mindenki szabadon dönthet arról, hogy vallását kinyilvánítja vagy ezt mellőzi, tehát személyiségi jogot sért, hogy közreadták ezt az adatot róla.

VII. cikk

(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szcientologia-media.blog.hu/api/trackback/id/tr4614988208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása