Elhallgatott álláspontok, újságírói jogsértések, fehér és fekete kalapos gyorstüzelő cowboyok.

Szcientológia -- Média

Vallások elleni gyűlöletkeltés és félretájékoztatás - a bíboros beszéde

2019. augusztus 28. - langelaszlo

Az új váci püspök, Marton Zsolt felszentelési ünnepségén Erdő Péter bíboros, prímás beszédéből idézek:

Mindenki egyetért abban, hogy napjainkban a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység. De ahol nyílt és erőszakos üldözés nem folyik is, gyűlöletkeltésre, félretájékoztatásra, ellenséges kampányokra gyakran sor kerül. Közben pedig széttöredeznek a kultúra emberi alapjai is. Sokan nem tartanak igényt a logikus gondolkozásra, vagy alig képesek rá. A történeti elbeszélések változatai között sem azt keresik, hogy melyik az igaz, hanem gyakran csak azt nézik, hogy melyik az érdekes, melyik a szórakoztató. Pedig a valóság létezik. Ha nem tudjuk is minden részletében megismerni, keresnünk kell az igazságot a természettudományok területén éppúgy, mint a történelemben vagy a hit dolgában. 

(Forrás: https://www.magyarkurir.hu/hirek/puspokke-szenteltek-vaci-egyhazmegye-uj-fopasztorat-marton-zsoltot)

Az idézet elgondolkoztató. Ha a kereszténység elleni létezik ez a gyűlöletkeltés, amelyről a bíboros úr beszél, akkor lehet az, hogy más vallások esetében is létezik ez a jelenség?

Erdő Péter úr remekül összefoglalja, hogyan is történik mindez. Ha nem folyik éppen erőszakos üldözés, akkor folyik másféle: üldöztetés a szellemi térben, hamis adatok terjesztése, félretájékoztatás és a gyűlölet felszítása.

A szcientológia bőségesen szenved ettől, erről szól ez a blog is. Azok az erők, amelyeknek pénz és média túlsúlya van, mennyire gátlástalanul hazudnak vagy ferdítenek, ha érdekeik úgy kívánják.

Ennél csak egy szomorúbb tünetet látok, hogy az emberek elhiszik ezeket, eltűrik ezeket.

Légy saját magad tanácsadója, magad alkoss véleményt, s te hozd meg a döntéseidet. - L. Ron Hubbard: A Becsületkódex

img1_php.jpeg

(a kép forrása: Magyar Kurír)

Egy C-vitaminnal kapcsolatos káros hazugságot hogyan igazítottak helyre?

2019. augusztus 17. - langelaszlo

Mindenkinek ajánlom ezt a kiváló videót, amelyben Dr. Lenkei Gábor elmagyarázza, hogy miként végződött a C-vitaminnal kapcsolatos hamis közlések helyreigazítási kérelmei.

 

 

Dr. Lenkei Gábor az igazságot kutatta, megtalálta és másoknak is elmondja azt.

Talán ennyi a titka. Minden akadály ellenére.

Egy ideillő L. Ron Hubbard idézet Az út a boldogsághoz című könyvből:

Azt lásd, amit látsz, és ne azt, amit valaki mond, hogy látsz.

 

 

Hogyan közölhetünk bármit egy vallási közösségről?

2019. augusztus 17. - langelaszlo

Egy kiváló, sokszor eszünkbe jutó mondatot ajánlanánk mindenki figyelmébe, Máté-Tóth András, szegedi vallástudós, tanszékvezető egyetemi tanár tollából:

Máté-Tóth András: Alternatív vallás – Szcientológia Magyarországon (2011. L` Harmattan kiadó), Módszereink c. fejezet, 12. oldal. 3. bekezdés:

„... bármi közölhető bármely vallási közösségről, de semmi sem közölhető anélkül, hogy az érintett közösség képviselőinek ne lenne módjuk az adatokat és az értelmezéseket kommentálniuk.

A szcientológia hitelvei közül van egy nagyon fontos és az életben nagyon jól használható L. Ron Hubbard adat: az ARK (affinitás-realitás-kommunikáció) háromszög. A Máté-Tóth András által leírt alapelv az ARK háromszög elvével is egyetértésben van.

Ajánljuk ezt a mondatot minden tisztességes újságírónak, bloggernek, aki rólunk (vagy más vallási közösségről) kíván írni.

scientology-budapest-exterior_1727.jpg

 

 

Főszerkesztő: "Ne hívd fel a cikk alanyát, csak írd oda, hogy nem válaszolt!"

2019. augusztus 14. - langelaszlo

Feltűnt egy érdekes sztori ebben a cikkben:

https://index.hu/belfold/2019/07/30/jott_meszaros_es_rogton_fideszes_genyok_lettunk/

Miért érzek egy hasonlóságot?

Nagyon sokszor írnak rólunk a sajtóban úgy, hogy nem kérdezik meg a mi véleményünket. Sajnos az a különleges eset, amikor elkérik és leközlik az álláspontunkat.

Soha nem értettem, hogy miért természetes néhány újságíró és főszerkesztő számára az, ami nekem szakmai minimumnak tűnt.

Az alábbi cikk szerint erről nem mindig az újságírók tehetnek, akik sok esetben szakmailag korrekten szeretnének dolgozni, azonban a felettesük már más szempontok alapján szeretné a cikkeket megjeleníteni.

Idézet a cikkből, a politikai szereplők és utalások nem tartoznak a témánkhoz:

Ne hívd fel a momentumost, csak írd oda, hogy nem válaszolt!

Az egyik nagy vidéki lap újságírója az egész életét az írásnak szentelte, még gyakornokként került az újsághoz 14 évvel ezelőtt, állítása szerint ez sokkal inkább az életét, mint a munkáját jelentette. Tavaly tavasszal mégis felmondott, miután két évet lehúzott a Fidesz-közelbe került újságnál. A tulajdonosváltás komoly lelki feszültséget okozott számára, mégsem állt fel rögtön, egyrészt azért, mert szerette a szakmáját, másrészt pedig azért, mert a 140 ezer forintos fizetéséből egyáltalán nem tudott félretenni.

Azt mondja, a lap politikai irányultságában nem történt jelentős változás, hiszen mindig is inkább középre húztak, nem egy erősen baloldali lapot hangoltak át fideszesre. Ugyanakkor szakmaiatlan dolgokat vártak tőlük, ami nagyon zavarta. Egyszer például azt a feladatot kapta, hogy az Origo alapján írjon egy karaktergyilkos cikket a Momentum egyik képviselőjéről. Erre megkérdezte a szerkesztőt, felhívhatja-e az ellenzéki politikust, bemutatva ezzel a másik fél véleményét is. A szerkesztő azt mondta, hogy inkább csak írja oda, hogy megkeresésükre nem válaszolt.

Az újságírót mégis bántotta a dolog, ezért egy ismerősén keresztül megszerezte a politikus telefonszámát, és lapzárta előtt, este belecsempészte a cikkbe a véleményét. Az ügynek nem lett következménye, ő pedig kifejezetten büszke volt arra, hogy eleget tett az újságírói szabályoknak.

A tanulság az, hogy a saját személyes tisztességünk mindennél fontosabb, és nyugodtan aludni csak becsületesen lehet.

 

media-terrorism-terrorists-death_threats-firebombs-fire_bombs-kscn4673_low.jpg

(Forrás)

Konferenciabeszélgetés a (nem csak) tudományos újságírásról

2019. augusztus 14. - langelaszlo

Ezt a videót most leltem meg, mindenkinek ajánlom, akiket komolyabban érdekel az újságírói munka: 

https://bsstudio.hu/video/budapesti-szkeptikus-konferencia-2015-5-kerekasztal-beszelgetes

A beszélgetés résztvevői:

  • Dr. Hamp Gábor, tanszékvezető, egyetemi docens
  • Láng Benedek, történész, tudománytörténész stb., BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék vezetője
  • Javorniczky István, BKF Kommunikációtudományi Intézet,
  • Pintér Dániel Gergő, doktorandusz, Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, SZTAKI: kommunikációs- és PR-munkatárs
  • Laza Bálint, újságíró, a BME kommunikáció- és médiatudomány mesterképzés végzett hallgatója

A nézőközönség érdekes kérdéseket tesz fel az újságírói etikával kapcsolatban, az előadók felsorakoztatnak érveket és ellenérveket.

Személyesen nekem ez a beszélgetés egy mélyebb megértést és türelmet adott a sajtó munkatársai iránt.

 

20150328_szkeptikus_konferencia_5_kerekasztal_beszelgetes_lq.png

 

Az uborkaszezon gyümülcse

2019. augusztus 14. - langelaszlo

Ma reggel söpört végig a sajtón ez a hír:

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190814-meg-nyomoznak-a-szcientologia-egyhaz-ugyeben

https://24.hu/belfold/2019/08/14/szcientologia-nyomozas/

Ennek a hírnek bizony nulla hírértéke van. Az a hír, hogy nincs hír...

Szokás szerint minket senki nem kérdezett meg, hogy mit szólunk ehhez. Pedig még talán érdekeset is tudtunk volna mondani, ami feldobta volna ezt a cikket. Az újságíró nem nagyon ment utána az ügynek, pedig feltehetett volna még kérdéseket a nyomozó hatóságoknak, de ebben nem kívánok ötleteket adni.

Mit is jelent az, hogy uborkaszezon? A Wikipedia szerint:

Az uborkaszezon kedélyes, főleg a sajtónyelvben használt kifejezés arra a nyári (július végi - augusztusi) időszakra, amely általában eseménytelenebb a politikai életben, mint az azt megelőző vagy a szeptemberrel kezdődő időszak.

A kifejezés használata gyakran pejoratív, mivel arra utal, hogy az újságírók ebben az időszakban keresik, hogyan tarthatnák fenn a közönség figyelmét, pl. tudatosan nagyítanak fel lényegtelen híreket.

Mindenkinek boldog nyarat, nyaralást! :)

 

uborkaszezon.jpg

 

 

Társblogunk bemutatkozása: szcientologia-tevhitek.blog.hu

2019. július 31. - langelaszlo

Létezik egy idősebb testvérünk, mondhatnánk társblogunk:

https://szcientologia-tevhitek.blog.hu/

Ez a blog válaszol a leggyakoribb tévhitekre és hamis elképzelésekre velünk, a szcientológiával vagy a Szcientológia Egyházzal kapcsolatban, megadva a megfelelő forrásanyagokat, hogy minden érdeklődőnek tisztább képe legyen róluk.

A két blog szervesen összekapcsolódik a tartalmak kiegészítik egymást.

 

vagolap02.jpg

Index.hu: "Hajózásra alkalmatlan volt a Hableány"! ... De a cikkből kiderül, hogy ez nem is biztos

2019. július 31. - langelaszlo

Egy szomorú példa arra, hogy egy forró témánál mit jelent a kattintásvadász cím, amely keményen egy negatív tényt állít - és kész. Aztán a cikkből kiderül, hogy ez csak az egyik fél véleménye, a másik ezt cáfolja.

De egy címlapon szereplő sornak sokkal nagyobb az ereje.

https://index.hu/belfold/2019/07/31/hableany_baleset_viking_sigyn_kapitany_szakertoi_velemeny/

A cikket Pintér Luca írta, és a főszerkesztő elfogadta. A cikkből persze kiderül, hogy egy szakértő állítja ezt, de a Hableány tulajdonosa cáfolja az állítást. A cikk bemutatja mind a két felet helyesen.

De a vastaggal kiemelt, főoldalon szereplő cím mit mond pontosan? Sokan csak ezt olvassák el! Mi marad meg az olvasóban, aki ezt az Index.hu főoldalán látja? Hiszen ez egy kiemelt cím, egy tényállítás, hogy "alkalmatlan volt a hajózásra". Az Index.hu ezt állítja az elsüllyedt hajóról, a hajón elhunyt kapitányról és matrózról és a tulajdonos cégről.

A magyar sajtó szégyene, hogy ezt a címet átvette a többi média is: HVG, 24.hu, napi.hu, 444.hu, magyarhirlap.hu, ujszo.com, stb. stb.

Korrektek: a Blikk.hu kérdőjelbe helyezte ezt, ez már korrekt(ebb). Néhány más média is pontosabban fogalmaz: hirklikk.hu, atv.hu, borsonline.hu.

Mit mond erről a szakmai iránymutatás, az Újságírói etikai kódex?

4. § Valósághű tájékoztatás és lelkiismeretesség

4.1. Az újságíró és szerkesztő írásban, online alkotásban, műsorban szándékosan vagy gondatlanságból valótlanságot nem állíthat, köteles a tényeket és adatokat az adott helyzetben elvárható gondossággal ellenőrizni.

Érdemes ilyen szűrővel is vizsgálni a Szcientológiáról szóló "objektív" tájékoztatásokat.

 

indexhuhableany.jpg

Vallási cimkézés a 24.hu -nál: "Frankfurti gázolás: orthodox keresztény a tettes"

2019. július 31. - langelaszlo

Egy remek példa a szükségtelen negatív vallási címkézésre:

https://24.hu/kulfold/2019/07/30/frankfurt-tettes-vonat-pszhichiatria/

Frankfurti gázolás: orthodox keresztény a tettes

24kepernyokep_2019-07-31_10-08-17.jpg

 

Mi köze a bűncselekménnyel gyanúsított ember vallásának a hírhez?

Pontosan semmi!

A cikk címe alkalmas arra, hogy a hallgatóság egy ilyen gyilkosságot összeköthessen egy vallással, az orthodox keresztényekkel. És mivel az illető nem azért követte el a cselekedetet, mert orthodox keresztény, tehát nincs ok-okozati összefüggés, ezért a 24.hu újságírója és főszerkesztője szükségtelenül tette közzé valaki vallását és teremtett negatív hírértéket a vallásnak, amire semmi szükség sem volt.

Tovább

Szentendre: már az "Óvd a környezeted!" szabály is kiüti a biztosítékot!?

2019. július 20. - langelaszlo

Végigsöpört a sztori néhány sajtóterméken (168 óra, Népszava, 24.hu).

A tipikus példája annak, hogyan lehet valami kis negatív olvasói véleményt jól, alaposan felfújni egy nagy lufivá. Jómagam szentendrei vagyok, ezért is érzek mély szomorúságot a dologgal kapcsolatban.

Mi is történt valójában? A Virágozz és Prosperálj Alapítvány egy pozitív és erkölcsi értékek javításán munkálkodó alapítvány, amely pályázatot hirdetett kisiskolásoknak, hogy népszerűsítse az „Óvd és tedd jobbá a környezeted!” erkölcsi szabályt. Minden kisgyereknek, aki aktívan részt vett ebben, az Alapítvány eljuttatott valamilyen ajándékot - de ők: szcientológusok! Ez a bűnük, és ez megbocsájthatatlan!

Tovább