Elhallgatott álláspontok, újságírói jogsértések, fehér és fekete kalapos gyorstüzelő cowboyok.

Szcientológia -- Média

Szcientológia -- Média

Szentendre: már az "Óvd a környezeted!" szabály is kiüti a biztosítékot!?

2019. július 20. - langelaszlo

Végigsöpört a sztori néhány sajtóterméken (168 óra, Népszava, 24.hu).

A tipikus példája annak, hogyan lehet valami kis negatív olvasói véleményt jól, alaposan felfújni egy nagy lufivá. Jómagam szentendrei vagyok, ezért is érzek mély szomorúságot a dologgal kapcsolatban.

Mi is történt valójában? A Virágozz és Prosperálj Alapítvány egy pozitív és erkölcsi értékek javításán munkálkodó alapítvány, amely pályázatot hirdetett kisiskolásoknak, hogy népszerűsítse az „Óvd és tedd jobbá a környezeted!” erkölcsi szabályt. Minden kisgyereknek, aki aktívan részt vett ebben, az Alapítvány eljuttatott valamilyen ajándékot - de ők: szcientológusok! Ez a bűnük, és ez megbocsájthatatlan!

Ez a címkézés, valakiknek a puszta vallása indította be a gőzhengert, a zsigerből jövő "zsidózást". A zsidózás az, amikor valakit a vallásával vádolnak, pl. hogy ő zsidó. Nincs más bűne, amivel vádolhatnák, csak azzal, hogy egy néphez vagy valláshoz tartozik. A II. világháború és a Holocaust előtt 10-15 évig a nemzetiszocialista média ezzel támadta a zsidókat, megágyazva a rettenetnek, ami utána következett. 

jude.jpg

A Társaság az Élhető Szentendréért szervezet kezdte a Facebookon, hogy milyen botrány, hogy tanulók kaptak ilyen anyagokat a szcientológusoktól. Érdekes, hogy az anyagokról semmit sem írtak, egyetlen mondatot sem idéztek belőlük, mélyen hallgattak róluk. Nem is tudtak mást tenni, hiszen a nagyon konstruktív, gyerekeknek hasznos, "Az út a boldogsághoz" című könyvről és dvd-ről van szó, amely egyébként a szcientológia vallástól független erkölcsi útmutató, a szerzője L. Ron Hubbard, aki a szcientológia vallást is alapította.

Ehhez nagyon sok hozzászólás jött. Három hozzászóló, egyik sem szcientológus, rámutatott, hogy alapvetően miről beszélnek: az anyagok hasznosak a diákoknak, felemelik őket. De ez a pár józan hozzászóló nem hatotta meg a többieket, pont úgy, mint 1937-ben.

A fenti Facebook posztból kreált egy cikket a 168 óra, Bíró Veronika újságíró segítségével, majd azt átvette a másik kettő lap (ők szerkesztőségi cikk-ként), hogy mekkora botrány történt Szentendrén. Minden negatívot összeszedtek rólunk, amit már korábban megírtak, hogy jó hosszúnak és botrányosnak tűnjön a cikk. A kérdéses alapítványt és a szcientológia egyházat természetesen nem kérdezték meg.

Bíró Veronika cikke tartalmazza ezt a valótlanságot is: "A Szcientológia Egyházat 2006-ban a Nemzetbiztonsági Hivatal veszélyes vallási mozgalomnak minősítette." Ezt már sokszor cáfoltuk, pl. itt

A Virágozz és Prosperálj Alapítvány kiküldte mindhárom újságnak a reakcióját, és csak a Népszava volt annyira korrekt, hogy megjelentette a válaszukat. A 168 óra és a 24.hu nem.

Ezt hozta le a Népszava:

Reagált az alapítvány

A Virágozz és Prosperálj Alapítvány szerkesztőségünknek is eljuttatta azt a tájékoztatást, amit a cikket eredetileg közlő 168 Órának küldött.

Az alapítvány céljai közé tartozik egy olyan világ létrehozása amely a becsületességen, őszinteségen és sikerességen alapul – írta Novák Antónia kuratóriumi elnök. Minden pályázó gyerek kapott ajándékcsomagot, igen sokan pedig játékot, társasjátékot, elektronikai eszközt, néhányan pedig osztálykirándulást, élménypark-belépőt, családos wellness hétvégét – folytatta.

Az ajándékcsomagban volt Az Út a Boldogsághoz DVD is, ami L. Ron Hubbard utolsó, nem vallásos tartalmú írásán alapszik. Novák Antónia szerint ezen állítás igazságtartalmáról csak úgy győződhet meg valaki, ha elolvassa a könyvet, vagy végignézi a DVD-t.

Az alapítvány vezetője egyebek mellett közölte: „Munkánkkal nem áll szándékunkban megváltoztatni senki világnézetét sem. Ennek is köszönhetően önkénteseink között többféle valláshoz tartozó személy, és materialista is előfordul. Ha nem így lenne, akkor nem támogatna minket munkájával református erkölcstantanár. Mi annak örülünk, ha az értékek és az etika emelésével mindenki a saját világnézetének irányában jobban megfelelhet saját közössége erkölcsi követelményeinek.”

Ez az újságírói viselkedés nagyon káros, nemcsak a szcientológusokra, hanem a széleskörű véleményformálásra és a média etikai szintjére is:

1. A "szcientológia"-t mint negatív címkét használja, mintha valakinek ez a vallás lenne a bűne. Ez pontosan olyan, mint 1937-ben a zsidók elleni médiatámadások. Ez ellentétes Magyarország Alaptörvényével. Erről írunk majd egy külön cikket.

2. Mi a cikk hírértéke azon kívül, hogy néhány ember felháborodott valamin? Semmi. A "szcientológia" a cikk hírértéke, ami végtelenül szomorú. Ha más egyház vagy vallás lenne az "üres címke", az is szomorú lenne.

3. Nem történt kiegyensúlyozott tájékoztatás, nem adtak helyt a másik oldal véleményének, így esélyünk sem volt érdemben reagálni. Ez egy mélyen tisztességtelen újságírói magatartás, a magyar törvények (amelyek elég hiányosak ahhoz, hogy ezt nyugodtan meg lehessen tenni) és a szakmájuk szabályainak (amelyek betartatására nincs valójában megfelelő fórum) megszegése.


ants-1024x513.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szcientologia-media.blog.hu/api/trackback/id/tr7514972822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása